Alanya er en herlig ferieby med ca. 90.000 faste beboere, beliggende nordvest for Cypern. – Et højt elsket ferieområde på Den tyrkiske Riviera. Det skyldes de kilometerlange, brede strande, de gode hoteller, den spændende og fremmede atmosfære og en utrolig venlig og gæstfri befolkning. Alanya er en af Tyrkiets største feriebyer med herlige strande og et stort udbud af både restauranter og forlystelser. Men Alanya er også en udpræget tyrkisk by med orientalsk stemning og historiske seværdigheder.
Om sommeren er tempoet højt i Alanya, når unge fra hele Europa kommer for at sole, bade og slå sig løs på barer og diskoteker. Uden for højsæsonen er tempoet betydeligt mere afslappet. Alanyas gamle bydel ligger på toppen af en mægtig klippe, der skyder ud i havet. Borgen fra 1200-tallet står endnu, men er ikke længere centrum. I dag foregår al aktivitet nede langs strandene, der strækker sig på begge sider af klippen og er omgivet af grønne bjerge.
Selve Alanya by er en livsglad labyrint af butikker, barer og restauranter. En gang om ugen er der marked, og handlen bliver endnu mere hektisk. At handle i Alanya er både let, sjovt – og billigt.

Strandene
Kleopatra-stranden er godt 2 km lang med gyldent, grovkornet sand og klart vand i roligt vejr. Vandsport, strandbarer og douche er tilgængeligt. Det er populært at gå langs strandpromenaden. Leje af solstol og parasol, ca. 12 kr. pr. dag. Den østlige strand strækker sig ca. 22 km langs kysten og har lyst, finkornet sand. Mange hoteller har private strande her, men de fleste steder kan man leje solstole. Modsat Kleopatra-stranden er den østlige strand børnevenlig, da havet er roligere. Leje af solstol og parasol, ca. 13 kr. pr. dag Der er også mindre strande, f.eks. Ulas, 3 km vest for Alanya. På de fleste strande er der strandservice, liggestole og parasoller (mod betaling.)

Det Røde Tårn
Da Alaeddin havde indtaget Alanya, men før han havde fik herredømmet over fæstningen, lod han bygge det ottekantede tårn nede ved havnen, "Kizil Kule" - det røde tårn, som i dag regnes for byens vartegn. Udover at tjene til forsvar af havnen fungerede det også som vandtårn. Det Røde Tårn. Blev opført i 1226 som fæstning for bevogtning og forsvar. Er i dag et populært museum med en vidunderlig udsigt over havnen og strandene. Åbent tirsdag-søndag kl. 8-12 og 13.30-18. Entré: Voksne, ca. 13 kr. Børn, ca. 6 kr

Aktiviteter
Vandsportsaktiviteter findes flere steder, først og fremmest i forbindelse med de større hoteller. Man tilbyder vandski, vandcykler, paragliding, windsurfing, joller, kanoer, dykning og bungeejump. Der arrangeres også ture med riverrafting.
Du kan naturligvis også dyrke sport på land så som tennis eller fodbold. Et stenkast oven for stranden kan du slentre i de smalle gader og betragte den tyrkiske dagligdag på nærmeste hold. På caféerne sidder byens ældre mænd; de spiller backgammon og drikker te. Over den orientalske vrimmel kaldes der til bøn fra minareten.
Markedet er åbent dagligt, men fredag regnes for den største markedsdag. Foruden boder med de fornødne dagligvarer findes der ca. 300 guldsmede og et hav af butikker med kopitøj, skindvarer og souvenirs. Her er et billede af riverrafting på floden Manavgat. Tyrkiet er et sandt shopping-eldorado, dog har importerede varer nogenlunde samme prisniveau som hjemme. Butikkerne sælger mest kopivarer, og det er kutyme, at man prutter om priserne, når varerne ikke er prismærket. Det er en oplevelse i sig selv at besøge markedet, der har alt fra frugt, grøntsager og krydderier til husgeråd,tøj, sko og levende høns. Husk at købe muskatnødder, forskellige pebre og krydderier med hjem. Fredag er den store markedsdag i Alanya centrum.
Det anbefales at besøge markedet om formiddagen, men priserne er mest favorable lige inden lukketid. Det er almindeligt, at man prutter om prisen på alt undtagen frugt og grøntsager. Nogle gange går det, og andre gange går det ikke. Prut aldrig om prisen, hvis du ikke er interesseret i at handle. Man prutter ikke omprisen for fornøjelsens skyld! Normalt kan man få prisen ned med ca. 30%.

Mad & Drikke
Det tyrkiske køkken regnes for det tredjebedste i verden (efter det franske og det kinesiske køkken) og er en spændende blanding af det arabiske, græske, øst- og vesteuropæiske køkken. Husmandskosten består mest af tilberedte grøntsager, supper, lam og kylling. En anden specialitet er "meze", som består af forskellige småretter ¬ nogle er meget krydrede og smagsfulde. Skal middagen være ekstra udsøgt, er friskfanget fisk et godt valg. I Tyrkiet anses middagen for en social sammenkomst, og ofte går hele familien ¬ børn, forældre og bedsteforældre ¬ på restaurant sammen. Bliver børnene trætte hen ad aftenen, lægger de sig i barnevognen eller på to stole og sover ved siden af middagsselskabet.
Nationaldrikken, rakí, nydes ren eller blandes med vand, hvorved den bliver hvidlig og kaldes for Løvemælk ¬ når man drikker den, bliver man vild og stærk som en løve! Tyrkisk kaffe har en ret tyk konsistens med kaffegrums i bunden af koppen. Te drikkes af små, tulipanformede glas. Der findes også almindelig te og æblete, der plejer at falde i skandinavernes smag og kan drikkes både varmt og koldt

Fæstningen
Om aftenen er den og den omkransende mur smukt oplyst med et gyldent skær. Grundstenen til fæstningen skal være lagt af piraten Diototos Tryphon i det andet århundrede før Kristus. Den.6.400 meter lang mur snor sig op ad bjerget. I muren befinder sig 140 udkikstårne. På de mindre stejle steder er muren forsynet med huller, hvorigennem forsvarerne kunne hælde kogende olie og andre ubehagelige ting i hovedet på evt. angribere. I muren findes et antal mindre indgangsporte, men disse er i dårlig stand. Borgen ligger smukt på en klippe, på klippen findes nogle små caféer med udeservering. Åbent dagligt kl. 8.30-18. Entré, ca. 28 kr.